Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahrada v MŠ Tyršova 2018

12. 10. 2018

Naši školní zahradu využíváme takřka po celý rok, hlavně ale v jarních a letních měsících. Snažíme se, aby se nám zde líbilo a cítili jsme se zde dobře. Nejen paní učitelky, paní školnice, pan údržbář, ale i děti se zapojují do zahradních prací a snaží se o její zvelebení. Již brzy zjara sázíme do zahradního záhonu semínka a sazeničky rajčat, cuket, paprik, dýní či bylinek. Celé jarní a letní měsíce děti pomáhají s vytrháváním plevele, zaléváním, okopáváním. Na podzim sklízíme hlavně dýně různých barev a tvarů, jedlé i okrasné. Zdobíme si jimi školku a používáme na přírodní tvoření.

Z našich vycházek si pravidelně nosíme různé přírodní poklady, na které máme speciální police – výstavka je neustále plná květin, kamínků, klacíků, hlemýždích ulit, šišek, na podzim pak větviček a plodů různých stromů a keřů. Vedle na zemi máme dostatek prostoru na vytváření mozaikových obrazců a různých tvarů z přinesených přírodních materiálů.

V zadní části zahrady stojí hmyzí hotel, který často pozorujeme, hledáme broučky, kteří se zde ubytovali. Často sem chodíme s encyklopedií a lupami, pozorujeme život v trávě a hledáme živočichy, které se snažíme následně najít i v knize. Pozorujeme proces tlení na kompostu, ale i život v něm – brouky, larvy a žížaly. Na naší zadní zahrádce máme i pár ovocných stromků a keřů, jejichž plody ochutnáváme po celé léto i na podzim, nesmíme zapomenout na každoroční bohatou úrodu měsíčních jahod.

Hojně využíváme i dlouhý stůl s lavicemi u ohniště, nejen ovšem při opékání buřtů či pečení brambor v popelu, ale i k výtvarným a pracovním činnostem, a pokud počasí dovolí, v jarních a letních dnech k ranním a odpoledním svačinám.

 Když je v létě nesnesitelný žár, máme možnost schovat se do tunelu vybudovaném v kopečku, kde je příjemný chládek, či do domečků z kulatiny. Zde si nejraději hrají holčičky s kočárky a panenkami.

Hudební vyžití nám skýtá dřevěný altán, hrajeme zde rytmické hry. Nesmíme opomenout ani naše pískoviště s rozšířenou hrací plochou, kde díky větší rozloze máme více místa ke tvoření tunelů, silnic a staveb.

Na podzim, když opadá listí z našich bříz, vezmeme si hrábě a trakary a všichni pomáháme s úklidem. Je radostí pozorovat, jak tyto práce děti baví – někteří hrabou, někteří odvážejí, někdo sbírá větvičky. Po podzimní sklizni a úklidu jen zdánlivě zahrada vypadá, že by se snad uložila ke spánku… až napadne sníh, vezmeme si boby a pekáče, vyřádíme se na uměle vytvořeném kopečku a užijeme si zimních radovánek.

https://msjosefov.rajce.idnes.cz/Nase_zahrada_2018/