Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahrada v MŠ Tyršova 2019

10. 9. 2019

Loňský školní rok utekl jako voda, naši školní zahradu jsme navštěvovali s dětmi téměř každý den, vyjma deštivých či mrazivých dní, využívána denně byla hlavně dětmi z nižších tříd.

Loňský podzim jsme ze záhonů sklidili cukety, dýně a bylinky. Ze sloupovitých již pěkně vzrostlých stromků jsme si otrhali pár jablíček a hrušek, z keříků sladké ostružiny. Nově příchozí děti se zde rychle zadaptovaly a zorientovaly. Naše „Skřítkovská“ zahrada nabízí prostor pro rozvoj nejen hrubé motoriky, ale i přírodovědné gramotnosti, výtvarné, hudební a estetické tvořivosti a různých her. Každý si zde najde to, co ho zajímá a baví. Nejmenší Berušky využívaly hlavně prostor kolem pískoviště, provazové průlezky a houpající zvířátka. Starší děti zkoumaly život v trávě, hlíně, pomáhaly plet, okopávat a zalévat záhonky, využívaly hojně hrací plochu pro kolektivní sportovní hry- fotbal, košíkovou, míčové hry. V teplých dnech sem nejstarší Včeličky vyběhly ještě před ranní svačinou, aby si protáhly tělo a zacvičily, prošly překážkovou dráhu bosky po hmatovém chodníčku, skrz tunel a kolem domečků z vrby. Před zimou jsme shrabali listí a zahradu zazimovali.

 V zimním období jsme využívali nerovný terén k sáňkování a bobování, vyšlapávání stezek a cestiček ve sněhu, pozorovali a krmili jsme ptactvo na krmítku před MŠ, pozorovali jejich stopy. Už jsme se tolik těšili na jaro!

 Jaro jsme přivítali rychlením semen ve třídách, která jsme následně zasadili na záhonek a pozorovali, jak rostou. Přišla ta pravá chvíle pro pozorování lupou- hmyzu, hlemýžďů a žížal, rostlinek a květin. V ohýnku jsme si opékali buřty, na lavici u ohniště jsme si celé jaro pochutnávali na ranních i odpoledních svačinách či výtvarničili.

 Koncem školního roku přišla velká vedra. Díky břízám a nově vysázeným stromkům je zde dostatek stínu. Slunný palouk jsme využili k hrátkám s vodou.. ani se nám nechtělo odejít na prázdniny. Zkrátka – moc se nám tu líbí!